Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Милчева: Отлагането на разискванията за изборната система е предизборен трик на ГЕРБ

Веселин Стойнев: ГЕРБ се опитват да изглеждат най-близо до народа

Снимка: БГНЕС

Днешното отлагане на разискванията по предложението за промяна на изборната система е предизборен трик на ГЕРБ, заяви в предаването "Нещо повече" Емилия Милчева - главен редактор на електронното издание Ureport.bg: 

Това, което днес видяхме в парламента, беше един доста добър предизборен трик на управляващата партия ГЕРБ, тъй като на предложението не му достигнаха, за да мине, десетина гласа. На всички нас е известно, че винаги, когато поискат, ГЕРБ са в състояние да съберат своите плаващи мнозинства – с помощта на БДЦ, с помощта, ако щете, и на ДПС, и на няколко други. И в момента те се оказаха, колкото и да е странно, единствената политическа сила, която не се бои, иска да изпълни това, което суверенът е повелил с решенията от референдума.

Извън предизборната тема, искам да кажа, че времето е изключително малко, това е мнението на преобладаващата част от експертите по изборно законодателство, че са необходими поне няколко месеца, за да бъдат обсъдени и двете предложения – за намаляване на партийната субсидия, заедно с мажоритарния вот, достатъчно аналитично и прецизно. Всичко, което се прави, се прави с предизборна цел.

ГЕРБ се опитват да изглеждат най-близо до народа, каза Веселин Стойнев – заместник главен редактор на списание "Икономист":

Мисля, че за всички е очевидно, че никоя от сегашните парламентарно представени партии няма интерес от преминаване към мажоритарна избирателна система, включително ГЕРБ, която се обяви още в нощта на президентските избори за неин защитник. Докато другите обаче сякаш по-ясно и открито заявяват несъгласието си с нея и са склонни най-много на компромис за смесена избирателна система, при ГЕРБ, мисля че проблемът е по-сериозен, защото може да му се върне като бумеранг. Бих казал, че това бързане сега, в последния момент, е изключително двулично, защото имаха два месеца, в които те можеха да задействат въпроса, така да се каже. От два месеца тяхното проекторешение за признаване на резултатите от референдума е готово и те не направиха нищо по това - не написаха закон или можеха, най-малкото, да припознаят закона на Мая Манолова.

Играта на ГЕРБ дотук е, ако може те да яхнат вълната на популярното, да останат най-близките до народа, изпълняващи повелята на народа, а останалите да са виновни, само че твърде кратко е времето от изборите досега, за да може тази игра да не свърши предварително до изборите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна