Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Димитров: Няма смисъл от законопроекта на ГЕРБ за промяна на изборните правила

Добре да се видят идеите в него, уточни политологът

Снимка: БГНЕС

Няма смисъл от новия законопроект на ГЕРБ за промяна на изборните правила, но е добре да се видят идеите в него, заяви в предаването "Нещо повече" политологът Димитър Димитров:

Добре е да се види все пак какви идеи има, в каква насока се опитват да развият техническата част на един такъв проект. Но тъй като се намираме на практика в кампания, партиите и в частност ГЕРБ, разбира се, се опитват да флиртуват с идеята колкото е възможно по-продължително, с надеждата че това ще помогне на кампанията.

Не е ясно дали въпросът ще залегне в предизборната кампания, смята още Димитров: 

Кампанията ще започне в края на февруари или началото на март и какъв ще бъде тогава дневният ред, колко ще си спомняме точно за промяна в избирателната система, дали това ще бъде приоритет, или поне малко ще се опитат партиите да убедят избирателите, гражданите въобще, че това е един важен приоритет, ми е трудно да кажа. Но дори и от това да се произведе предизборна кампания, предполагам че посланията ще бъдат такива, че ще подредят партиите в една линия от тези, които автоматично подкрепят почти неприложимата формула, зададена във въпроса на "Шоуто на Слави" на референдума, и някакви по-умерен вариант на смесеност с повече или по-малко преобладаващ мажоритарен избор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!