Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хана Герджикова е на 105 и е живяла в царско време, комунизъм и демокрация

Хана Герджикова
Снимка: http://bnt.bg

Как изглежда светът, когато си на 105 години и как една необикновена житейска история кореспондира с дълголетието? Хана Герджикова отпразнува своя 105-и рожден ден, заобиколена от най-близките си хора и журналисти.

Хана е от чешки произход, но припознава България като своя родина, защото е прекарала по-голямата част от живота си у нас.  разказва репортерът ни Еленица Маринова.

Хана е родена в Прага през далечната 1912 година. За първи път пристига в София на 12-годишна възраст със семейство си. Баща ѝ е бил майстор пивовар, който отваря няколко бирени фабрики у нас. Младото момиче се връща в Чехия при баба си, за да учи в търговска гимназия, а родителите ѝ остават у нас, разказва Светослав Герджиков, малкият син на рожденичката, който живее в Чехия.

https://www.youtube.comСъпругът на Хана бил офицер. През годините тя е работила като преводач от чешки на български език, развеждала е чуждестранни групи сред забележителностите на столицата. Говорила е перфектен български и никой не допускал, че самата тя е чужденка. Възрастната жена е преживяла три строя. Според големия ѝ син Димитър Герджиков, тя  се е чувствала най-добре по време на царска България. 

Хана и семейството ѝ са преживели събитията, за които четем в учебниците по история. Въпреки че е бил дете, синът Светослав си спомня моменти от втората световна война. 

Допреди няколко години Хана е пътувала със самолет и често е посещавала родната си Чехия. Днес възрастната жена е неподвижна, но разпознава и контактува с всичките си роднини. Слуша радио и дори следи новините. Не боледува и не пие лекарства, споделят още нейните близки. Според Хана тайната на дълголетието се крие в здравословното хранене. 

Спокойствието е запазило Хана здрава през всички тези години, защото според сина ѝ Димитър тя не е мразила никого през живота си. Той допълва, че най-важното, което е научил от майка си е, че не трябва да завижда на околните.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени