Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Цанев: Като общество подценяваме енергийната ефективност

Според експерта хората не са наясно с дългосрочния ефект от енергийната ефективност

Снимка: БГНЕС

Информационната кампания е сред най-слабите места в политиката за енергийна ефективност и на национално, и на местно равнище. Така смята Драгомир Цанев, заместник-директор на "Енефект - център за енергийна ефективност", неправителствена организация, която работи в подрекпа на централната и местната власт за по-ефективно използване на енергията. Според него крайните потребители не оценяват напълно ползите от енергийната ефективност:

Като общество не отдаваме внимание на тези здравословни и комфортни условия на живот. Няма целенасочена национална политика все още в тази област, дори в Националната програма за енергийна ефективност, която е най-амбициозното нещо, правено до този момент в тази посока. Няма финансов ресурс, с който да обясним какви са ползите от енергийната ефективност. 

Ползите са много по-големи от това да намалим разходите си през най-студените месеци, категорично заяви експертът в  интервю за предаването "Хоризонт до обед":

Ние живеем при изключително лош топлинен комфорт и от гледна точка на лош комфорт по отношение на качеството на въздуха в помещението, което много се подценява. Сметките ни са високи, защото губим енергия през сградната обвивка. Ако ние обновим сградите си до клас "А" , а не както е до клас "С", което в момента е задължителното изискване, това ще е икономически ефективно, дори и само при 50% грант, а не както е при сегашното 100-процентово финансиране. Икономическата аргументация да обновим нашите сгради до високи класове на енергийна ефективност е налична. Въпросът е да убедим гражданите, потенциалните инвеститори и публичните власти, че това е правилната посока на развитие и че трябва да гледаме дългосрочната перспектива.

Националната програма за саниране има много сериозна, важна положителна функция в промяната за разбирането за енергийната ефективност в България, но именно дългосрочната перспектива е това, което й липсва, подчерта Цанев. Той поясни, че включилите се в програмата представляват не повече от 4% от многофамилните жилищни сгради у нас:

Аз лично смятам, както и нашата организация, че при една дългосрочна визия, при определяне приоритетите на тази програма, кои блокове, кои сгради, защо и с какви резултати ние трябва да обновим, тя ще има отражение върху цялото благосъстояние на обществото и това ще рефлектира изключително позитивно върху нашите градове, върху живота на крайните потребители. 

Относно европейските мерки в областта на енергийната ефективност Драгомир Цанев отбеляза:

Политиките за енергийна ефективност са едни от много малкото политики, където заложените цели бяха изпълнени, и то изпълнени предсрочно, много над очакванията. През настоящата година сме длъжни да предадем, да разработим, да предадем към Комисията новия си план за привличане на инвестиции за обновяване на сградния фонд, основната му част са жилищните сгради. Ще бъдем много настоятелни в тази посока. 

Обсъждат се и нови промени в европейските директиви за енергийната ефективност и енергийните характеристики на сградите, които отново са насочени към засилване на мерките за обновяване на съществуващите сгради, припомни експертът.

Още по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна