Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Широка Лъка се надигна срещу две деца бежанци

Гостоприемното иначе родопско село Широка Лъка се обедини срещу две деца бежанци от Афганистан
Снимка: БГНЕС

В родопското село Широка Лъка се надигна обществено недоволство, след като в началото на седмицата със заповед на Агенция "Социално подпомагане" Сердика - София и с полицейска закрила две деца от Афганистан - на 16 и 17 години, бяха настанени в дома за деца лишени от родителски грижи "Катя Ванчева".

Изненадата с настаняването на деца бежанци в селото е всеобща. Никой не е информирал нито директора на дома, нито кмета. Присъствието на децата събра извънредно в два поредни дни Обществения съвет в селото, който взе решение да обжалва заповедите за настаняване, каза кметът на Широка Лъка Васил Седянков:

Да не всяваме излишна психоза и да не си играем със страховете на хората и да вземем най-правилното решение. Министърът на вътрешните работи прие присърце молбата ми за съдействие. Идеята е за да стихне напрежението, ден по-напред да бъдат тези деца изведени. Лошото е, че не ни беше подадена по-конкретна информация да бъде запознато селото. Има разминаване като процедурни срокове относно репатрирането им. Децата имат полицейска закрила, което усложнява нещата. Децата на пръв поглед са приветливи. Няма място за тревога, но никой не може да даде гаранция. 

Директорът на Музикалното училище Стоянка Тенова посочи:

Институциите, които са взели това решение, трябва да го преразгледат, защото ако решат на някой от район "Сердика" проблема, ще създадат друг проблем в Широка Лъка.

Основното училище в селото е защитено. В него учат 29 деца. Директорът на училището Маруся Бочукова коментира:

Ние нямаме капацитета, подготовката, обучението, за да работим с такива деца. Моят екип е обучен да работи с роми и с деца със специални образователни потребности. Не можем да им дадем адекватна грижа. Нямаме и постоянно полицейско присъствие в селото.

Жителите на Широка Лъка споделят своите страхове: 

Не е мястото на тези деца тук. Може да са много добри, но мястото, на което са настанени, не е за тях, не е за децата около тях, не е за населението от Широка Лъка. Децата трябва да се изведат от дома по най-легалния и бърз начин.

От днес аз ще живея в страх и притеснение за моите деца.

Готови сме да стигнем до крайни мерки.

Те са хора, които идват от страна с различен манталитет и култура.

Никой няма да отиде на екскурзия в архитектурен резерват с бежанци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени