Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За референдумите у нас – дискусия, организирана от Форум "Гражданско участие"

Снимка: БГНЕС

Форум "Гражданско участие" организира днес дискусия с участието на журналисти, експерти и общественици за това какви тенденции се очертават в провеждането на референдуми в България от гледна точка на информираността на гражданите; какво мотивира българите да гласуват или да не гласуват; при какви условия инструментите на пряката демокрация могат да повишат културата на участие и легитимността на политическата система.

В доклад "Затъмненият референдум" на Форум "Гражданско участие" са обобщени наблюденията на кампанията за последния национален референдум за 2016 година.

Големият отсъстващ тук беше качествената информация и дебатът по съдържание. Провеждането на избори и референдум – 2 в 1, до голяма степен е заглушил кампанията за референдума. Наблюдавахме едни политически стратегии, където, за да се спечелят повече гласове за даден кандидат, много от партиите или от инициативните комитети за президенти не споделиха техните позиции по отношение на референдума. Дебатът за медийните пакети се измести в кои телевизии, в кои национални медии се разпределят, вместо за това какво по качество и по съдържание е кампанията, коментира експертът Десислава Христова.

Има пропуски в законодателството по отношение на това как точно се структурира референдум, дали има контрол преди самото иницииране на референдум по отношение на въпросите, на тяхното качество, какво се случва след това по отношение на качеството на инициативните комитети и на техния капацитет да провеждат кампания, каза още Христова.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна