Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Божанкова: Трябва да потърсим баланс за таксите в СУ

проф. Ренета Божанкова
Снимка: БГНЕС

Академичният съвет на Софийския университет ще решава дали ще има повишение на студентските такси в сряда. Общо девет факултета настояват за повишаване на таксите за новоприетите студенти. Пред Радио София заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Ренета Божанкова уточни, че това са само предложения и тяхното обсъждане е в ход:

Тези предложения ще бъдат разгледани от Академичния съвет и мненията и на студентите, и на колегите ще бъдат чути и обсъдени, за да стигнем до решение, което е удовлетворяващо за цялата академична общност, коментира проф. Божанкова. Тя уточни, че решенията на факултетите и предложенията за таксите по професионални направления и специалности са различни.

Има значителен брой специалности, които не предлагат никакви промени в таксите за обучение. Мисля, че разговорите ще бъдат в посока предложения за виждания, които удовлетворяват и студентите и съответстват на достатъчно високо ниво на учебния процес, което можем да предложим със съответните материални условия. Но струва ми се търсенето на баланс е най-важното и ще се опитаме да го постигнем, каза зам.- ректорът.

От понеделник се приемат заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на университета. Крайният срок е 10 март за първата кандидатстудентска сесия и 19 май - за втората сесия.

Кандидат-студентите подават документи за участие в класирането - всъщност валидират информацията от кандидатстудентския си запис в електронизираната система. Те имат възможност да заявят участието си в изпитите по три различни начини - на място в Ректората, на сайта на университета, както и в бюрата на фирмите в страната, обясни проф. Божанкова.

Осем специалности  няма използват оценките от матурите вместо изпит:

Има специалности, които са в специален режим на регулация, т. нар. "регулирани професии", за които изпитите са задължителни и няма да се признават оценките от матурите - "Право", "Медицина" и "Фармация". Изпитите са задължителни и за Факултета по журналистика  - "Журналистика", "Връзки с обществеността" и "Книгоиздаване", както и "Музика".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени