Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Камбитов: Според мен програмата за саниране ще бъде спряна

В ефира на "Хоризонт" кметовете на Благоевград и Троян поискаха повече яснота по отношение на програмата и алармираха, че има неразплатени суми по редовно сключени договори

Снимка: радио Видин

В интервю за "Хоризонт" кметове поискаха повече яснота по отношение на програмата за саниране, като изразиха тревога от това, че има редовно сключени договори, по които не е платено, а това създава напрежение. Необходима е ясна позиция и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, и на Българската банка за развитие във връзка с финансирането и изпълнението на договорите по процеса на  саниране. Това посочи в предаването "Преди всички" кметът на Троян  Донка Михайлова. Притеснеията в община Троян идват главно от писмо на ББР от декември 2016-а, в което се уточнява, че за договори, които стоят от декември месец в банката, ще бъде правено приоритизиране, обясни Михайлова:
Ние получихме писмо през декември месец, че процедурите по Закона за обществените поръчки трябва да бъдат временно спрени и това е писмо, което получиха всички български общини.  
Михайлова допълни, че това, което тревожи местните власти е, че има много сериозно забавяне на документи, които са подадени в ББР преди уведомителното писмо от МРРБ:
Ние се опитваме да получим информация от банката какво ще се случва с тези договори, които ние сме подписали с областните управители и с ББР за финансиране. И миналия ден получихме идно писмо от банката, което сериозно ни разтревожи - за това, че за договори, които стоят от декември месец в банката ще бъде правено приоритизиране по неясни за нас критерии.
 Това ни тревожи, тревожи и изпълнителите, които имат редовно подписани договори с общините сред процедура по ЗОП, отбеляза Донка Михайлова. 

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов, който също се включи в дискусията, отбеляза, че информация за това какви са финансовите ресурси за саниране, е имало - с официално писмо от януари 2016-а година, но проблемът е с подписаните вече договори. Камбитов съобщи, че само в Благоевград не са разплатени 38 милиона лева по програмата за саниране:
Има официално писмо, в което много ясно е казано, че договорите до 31.12.2015 г. ще бъдат финансово осигурени. В този ред на мисли Благоевград има 141 договора, които са финансово осигурени, а заявленията на гражданите към днешна дата са 327. В момента сме изпълнили на 100 процента 109 обекта. 
Имаме писмо и от ББР, че финансовият ресурс за точно определен брой договори е осигурен, отбеляза Камбитов. 
Той обаче споделя мнението на Донка Михайлова, че има проблем с изпълнението на вече сключените договори, като също се обяви срещу исканията на Българската банка за развитие за критерии за приоритизиране:
Колкото до приоритизирането - това е следствие на промяна, имаше постановление на МС, мисля че преди около един месец - и са изисквания на МРРБ - приоритизиране при неясни условия, създава се възможност за субективизъм и оттук нататък, поне моето лично мнение е, че програмата ще бъде спряна. Това се чете във всичко, което се случва в момента. 

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна