Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черна гора и "руската следа" в опита за преврат там

Черна гора
Снимка: arşiv

Черна гора се надява да стане пълноправен член на НАТО на срещата на Алианса в края на май. В интервю за Ройтерс министърът на външните работи на балканската страна Сърджан Дарманович каза, че е получил уверенията на Вашингтон, че това ще стане. Досега 24 от 28-те страни от НАТО са ратифицирали присъединяването на Черна гора. Остава да го направят САЩ, Канада, Испания и Холандия.

Междувременно черногорският прокурор Миливое Катнич заяви в интервю за държавната телевизия, че към опита за държавен преврат след парламентарните избори през октомври миналата година могат да са причастни и руски държавни органи. Информацията се появи първо на страниците на британския вестник "Телеграф“, който се позова на анонимен източник в черногорското правителство. Москва отрече да има нещо общо с опита за преврат. Попитан за мотивите на Русия да поиска смяна на властта в Подгорица Дарманович каза, че Москва не желае да види Адриатика и Средиземноморието под щита на НАТО и че вероятно се стреми да преначертае геополитиката на западните балкани.

След кризата в международните отношения в началото на 2014 година, свързана с анексията на Крим, НАТО и САЩ трябваше да отговорят и да покажат, че няма да отстъпят и тогава Черна Гора беше най-малкото възможно предизвикателство срещу Русия, което обаче можеше да запази авторитета и самочувствието на Алианса. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" Бисер Банчев от Института по балканистика на БАН:

Очевидно в Черна гора през последните два месеца наблюдаваме нещо, което се наблюдава и в Турция. Реалните участници в опита за преврат много бързо се приобщават към политическите фигури с цел преследване на политическа опозиция, което вече е малко притеснително за мен. Със сигурност имаше едно посещение на Николай Патрушев в Сърбия, който изтегли заподозрени руснаци. Със сигурност има руски граждани, които са участвали в подготовката на демонстрациите.

Цялото интервю с Бисер Банчев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна