Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Безлов: Има драстичен спад на мигранти през границата с Турция

Тихомир Безлов



Нигерийски престъпни организации държат трафика на кокаин, минаващ през България. Това обясни за "Хоризонт" Стефан Бакалов от Агенция "Митници", като посочи, че за последната година на "Летище София" са заловени 5 килограма кокаин при четири различни случая.

Продължаваме да бъдем част от голямото трасе на наркотици от Афганистан към Западна Европа, допълни в "Нещо повече" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Бяхме добри в борбата с хероина, но бяха ограничени средствата. Капацитетът беше намален през 2009-2010-а година, когато агенция "Митници" се фокусира върху  борбата с акцизните стоки. Проблемът с наркотиците касаеше Западна Европа, а България отделяше твърде много средства, резюмира Безлов причините за промяната на приоритетите.

Същото бихме казали по отношение на амфетамините. Темата за синтетичната китайска дрога е много стара за Западна Европа. В България потребителят не се доверява на дизайнерската дрога. Той е консервативен и предпочита амфетамините, уточни Безлов.

Начинът, по който се развива този тип пазар е, че използвате молекули, които не са забранени. Затова те се внасят легално. Като ги забранят, следва модифициране и отново се внася легална субстанция - каза Безлов за механизма на действие на наркоканала.

В бизнеса с бежанците в момента има голям проблем. След опита за преврат в Турция Ердоган взе строги мерки да ограничи излизането на турски граждани. От ноември има драстичен спад. Седмично влизат около 5-10 души, каза Безлов.

Целите интервюта можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна