Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Баева: Европа трябва да се върне към солидарността

Отношенията между ЕС и Великобритания приличат на грозен развод, казва специалистът по съвременна история

Искра Баева
Снимка: БГНЕС

Каквото и да говорим за обединена Европа, вътрешно тя е доста разединена, на няколко пласта, и това разединение е и хоризонтално, и вертикално. Този коментар направи в предаването "Събота 150" специалистът по съвременна история проф. Искра Баева. В анализ на представената от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер Бяла книга с възможни сценари за развитието на ЕС и Брекзит, тя подчерта:

Ако ЕС можеше да се превърне в една федерация, то той би дал друга възможност на голяма част от Европа да играе отново водеща роля в света. Но трябва да правим разлика между теоретичните възможности и реалностите, които са съвършено различни.

Относно сценариите на Юнкер за обособяването на няколко групи в Съюза и тезата за Европа на няколко скорости проф. Баева посочи, че и сега, особено след петото разширяване виждаме Европа, разделена в различни области, но това не е било признавано. Европа е изправена пред осмисляне на своя път до момента и на бъдещето си, допълни тя, като уточни, че началото на необходимостта да се променя и преосмисля е било дадено с Брекзит.

Отношенията между Великобритания и ядрото на ЕС след британския референдум по-скоро напомнят на грозен развод, отколкото на цивилизована раздяла, отчете още Искра Баева:

Не виждам особено цивилизовани опити и от едната, и от другата страна, това народно решение, което са взели повечето от хората във Великобритания, да бъде реализирано по възможно най-безболезнен начин – както за Великобритания, така и за ЕС. Вместо това виждаме едно желание да се отмъсти, на другата страна да се нанесе по-голяма щета. Това е много лошо свидетелство за духа, който господства в ЕС и до момента, и много лошо предсказание за бъдещето. Известно от историята на света е, че една общност съществува и се развива напред до момента, в който покаже слабост и голяма вътрешна криза. Брекзитът и особено начинът, по който това започва да се реализира, показва точно такава тенденция. 

Това, което предлага Юнкер, са по-скоро палиативни мерки, отколкото истински план за действие, подчерта още историкът:

Разбирам и споделям тревогите и на български политици, и на политици от Централна Европа за това, че повечето от вариантите, които предложи Юнкер, ще бъдат в ущърб на нашите държави и това е безспорно. Но въпреки всичко трябва да помислим за основата, върху която е започнало това обединение - солидарносттта. Това, което напълно липсва в сегашните процеси, е солидарността.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна