Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската централна банка запази основната си лихва в рекордно дъно от 1,5%

Австралийската централна банка запази рекордно ниския си основен лихвен процент, но без да вижда необходимост от допълнителна подкрепа за икономиката на страната, която в последно време бележи съживяване.

На днешното заседание Управителният съвет на Резервната банка на Австралия (RBA), воден от нейния нов управител Филип Лоу, взе решение да запази непроменен основния лихвен процент в рекордно историческо дъно от 1,5 на сто, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари. За последно банката намали основната си лихва с 25 базисни пункта на заседанието си през август 2016-а година.

Бордът на централната банка прецени, че запазването на досегашната парична и лихвена политика ще бъде в съответствие с устойчивия растеж на икономиката и за постигане на инфлационната ни цел с течение на времето, отбеляза след края на заседанието президентът на RBA Филип Лоу.

Той добави, че глобалното икономическо подобряване допринася за по-високите цени на суровините, което пък спомагат за съществено повишаване на австралийския национален доход.

Австралийският долар поскъпна предпазливо след края на заседанието на централната банка, тъй като инвеститорите прецениха, че е малко вероятно по-нататъшно намаляване на лихвените ставки. "Австралиецът" нараства с 0,44% към петдневен връх от 0,7632 щатски долара и с 0,31% към 86,53 японски йени. В същото време еврото се понижава с 0,21% към 1,3921 австралийски долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!