Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Останките от амфитеатъра на Сердика - под вода след снеготопенето

Години наред възелът около спорния имот в центъра на София не може да бъде разплетен

Останките на древния амфитеатър в центъра на София са под вода за пореден път
Снимка: Добромир Видев

Плановете на Столичната община да възкреси величествения римски амфитеатър на Древна Сердика от II-III век са на път да се провалят. За поредна пролет част от откритите останки на амфитеатъра на булевард "Дондуков" и улица и „Будапеща” в центъра на София са под вода.

Институциите забравиха за това откритие, даже не си направиха труда да го консервират, за да може да се запази и резултатът е налице - имаме си първия подводен амфитеатър, така реагира Гергин Борисов от „Спаси София“, групата, която дълго критикуваше и реконструкцията на пространството на Ларгото до ЦУМ. Но докато сега то е реставрирано, останалата част от огромния античен комплекс остава трайно под вода заради пролетното снеготопене.

Правните и административни проблеми с няколко терена в района на амфитеатъра очевидно бавят и развитието на идеята на общината това място да бъде превърнато в средище на културата. През 2015-а година заместник-кметът по културата д-р Тодор Чобанов очертава пред БНТ нужните стъпки:

Колегите от Министерството на културата час по-скоро да направят една полева консервация, Министерство на енергетиката заедно с другите ведомства да намери най-добрия механизъм теренът да бъде прехвърлен за археологически обект, а ние след това сме готови да си сътрудничим с Министерство на културата.

Снимка: Добромир ВидевЕдна част от мястото е на НЕК, която е трябвало да построи нова сграда. От една година е собственост на Българския енергиен холдинг, откъдето признават, че са правени безуспешни опити да бъде дарен на Общината. За да бъде административната бъркотия още по–голяма, арх. Димитрийка Добрева от Инспектората за опазване на културното наследство в Министерството на културата пояснява, че нейният отдел може да направи проверка на сегашното състояние на останките, но няма на кого да даде предписанията или да наложи символичните глоби:

Това са почти десет години в това състояние. По-големите структури са в имота на БЕХ. Където има вода е частен имот, но наистина не знаем собственика. Ако ще търсим административно-наказателна отговорност от собственика, ще трябва от район "Оборище" да ни предоставят информация за действителния собственик на имота в момента. Законът ни дава тези правомощия да извършим тази проверка. Нашият закон задължава собственика на имот, който е открит археологически обект, да изпълнява предписанията за опазването му. По отношение на санкциите - физическо лице се наказва с глоба в размер от 500 до хиляда лева за неподдържане, на юридическо лице се нагала имуществена санкция от хиляда до 1 500 лева.

Трибуните на амфитеатъра са имали 24 000 места. Бил е втори в Европа и трети по големина в цялата Римска империя след тези в Рим и Ефес. Това е историческата стойност на частта, която и тази пролет остана под водата.

Темата в подробности слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени