Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паркиралите на велоалеи автомобили да бъдат снимани и глобявани, планират от столичната "Пътна полиция"

Снимка: Георги Корнейков

Паркиралите на велоалеи автомобили ще бъдат снимани и глобявани, обещаха от "Пътна полиция" на поредната среща с колоездачи при омбудсмана Мая Манолова. Началникът на столичните пътни полицаи Тенчо Тенев предложи да бъдат сложени камери на ключови позиции и така да бъдат установени и глобени шофьорите, които паркират на велоалеи. Велосипедистите обаче ще трябва да носят отразителни жилетки и в градовете. 

В момента носенето на отразителни жилетки е задължително за колоездачите извън града, но от "Пътната полиция" посочиха, че носенето им и в града би повишило вниманието на шофьорите. От велосдруженията смятат, че проблемът не е във видимостта, а в липсващата инфраструктура. Колоездачите получиха обещанието на омбудсмана, че ще предложи промени в Закона за движение по пътищата, които да гарантират минимално отстояние от метър и половина при изпреварване на велосипедист, както и по-добро разписване на правата и задълженията им. 
От регионалното министерство съобщиха, че се подготвя наредба, която да определи зона за безопасност при междуградските пътища и която колоездачите евентуално ще могат да ползват.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени