Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички софиянци, които са платили такса смет, могат да получат 10 кг компост безплатно

Снимка: Гео Калев, Studio Fo

Ако живеете в София и сте си платили такса смет можете да получите 10 килограма беплатен компост, произведен на Инсталацията за биологично преработване на хранителни отпадъци "Хан Богров". Компостът подобрява качеството на почвата, като я прави по-плодородна, осигурявайки й важни хранителни вещества.


Инсталацията за биологично преработване на хранителните отпадъци работи вече три години. Тя е разположена в местността Хан Богров. Приходите от производство на електроенергия в инсталацията за 2016 г. са около 550 хил.лв., а около 40 хил.лв. са приходите от продажба на компост. Нараства интересът на гражданите към вземането на биологично произведения продукт, отчете директорът на Завода за преработка на отпадъците в София Николай Желев.


За трета поредна година Столичната община дава възможност на всеки, платил такса смет, да вземе безплатно този продукт. По 10 килограма компост от инсталацията на "Хан Богров" вече са взели 270 души срещу бележка за платена такса, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.


Повече по темата ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна