Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видни наши планинари участват в откриването на кампанията за местен референдум в Трън

Боян Петров
Снимка: БГНЕС

Популярният алпинист Боян Петров и други видни наши планинари ще участват в откриването на кампанията на местния референдум в Трън, който е "против" или "за" добив на полезни изкопаеми в района. Кампанията започва с изкачване на връх Стража, от който ще бъдат разяснени инвестиционните намерения на компания, която иска да добива злато. За целта се предвижда изграждане на съоръжения в райони, в които има уран.

Сдружение "Трън" се обяви в защита на природата в района, заради мащабен проект за златодобив в планините Руй и Ерулска. Инвеститорът предвижда да изгради открити и закрити рудници, обогатителна фабрика и две хвостохранилища. В района на планираните открити рудници обаче се доказа наличие на уранова руда. Председателят на Общинския съвет в Трън доктор Веселина Шишкова поясни, че допитването ще струва около 40 хиляди лева, които общината може да си позволи като разход, и добави:

Въпросът, на който ще отговарят, е: "Съгласни ли сте в Общинския план за развитие през следващия програмен период да не бъде включван добива на полезни изкопаеми?".

Доктор Шишкова каза още, че в Трън има местен комитет "Трънчани за бъдещето на Трънския край", който ще противопостави тезата си по време на информационната кампания.

От Минно-геоложката камара поискаха съдействието на служебния премиер и на прокуратурата, защото окачествяват подготовката за референдума в Трън като "незаконна".

Допитването ще се проведе на 26 март.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени