Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавдар Червенков: Европа позволи на Ердоган да бъде това, което е в момента

Димо Гяуров: Референдумът е огромен залог за турския президент

Чавдар Червенков
Снимка: БГНЕС

Негативната "еволюция" в Турция през последните години се случи не без участието на Европа. Европа позволи на Ердоган да бъде това, което е в момента. Това каза в предаването "Нещо повече" Чавдар Червенков, бивш директор на военното разузнаване, в коментар по темата за изостраните отношения между Анкара и Западна Европа, в частност Холандия:

Европа бере плодовете, които сама отгледа. В отношенията Европа Турция не се отговори на най-важния въпрос - кой за кого е по-важен. Аз мисля, че Европа е много по-важна за Турция, отколкото обратното.

Ако сега Турция е много далече от онази Турция на Ататюрк, то сегашната Турция вече няма да има нищо общо, ако Ердоган реализира своя замисъл, смята Червенков:

Турция в момента е в кампания. За Ердоган резултатът от този референдум е много важен -  той ще му отвори вратите към отдавна лелеяната мечта за президентска република, да не говорим за сроковете на тази власт.

Ердоган, дошъл на власт като реформатор, няма нищо общо с днешния Ердоган, посочи още бившият шеф на военното разузнаване:

Очевидно той продължава да вярва, че е в състояние да възроди величието на Османската империя и може да бъде съвременен падишах.

Димо ГяуровБившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров също подчерта, че референдумът е огромен залог за турския президент и затова му е необходима пълна мобилизация на силите, което включва както напомпване на национализъм, така и разгаряне на пропагандна война, и всичко това - на фона на напълно съзнателното отдалечаване от идеята за членство в ЕС.

Запитан възможно ли е връщане към нормален разговор между Турция и ЕС Гяуров отбеляза: 

Не очаквам това да се случи от страна на турските власти. Говоренето срещу холандските власти на митингите през последните дни е за вътрешно ползване, насочено е към турското общество. Има развилнели се маси, които се радват на подобни приказки. 

Европа твърде свенливо продължава да се отнася към подобен тип безобразия, допълни Димо Гяуров.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна