Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За латино музиката с Ире Васкес, Хайме Надал и Хесус Ел Кийо

Снимка: Ани Петрова

Ире Васкес е кубинска певица, но от години живее в България и тук има своя музикална формация. В интервю за предаването "Хоризонт за вас" тя разказа:

От около 13 години съм в България. Влюбих се в тази страна. Аз отдавна исках да напусна моята държава. Ние кубинците нямаме много опции къде можем да отидем, но много се радвам, че избрах България. Аз живях една година и в Испания, но пак се върнах тук. Докато бях в Испания, България ми липсваше, затова се върнах. Тук се чувствам много добре.

Хайме Надал е гост-изпълнител в групата. Той е от Толедо, Испания. Пред "Хоризонт" той сподели:

Учих перкусия, фламенко музика. Всъщност това работя. Аз съм перкусионист за фламенко музика, но кубинската музика ми харесва от дете и затова реших да изучавам кубинска музика. Има допирни точки между испанските музикални стилове и кубинската музика, защото всъщност "пият от един извор“. Куба и Испания са много тясно свързани, затова е лесно и музиката на тези две страни да бъде свързана, макар че взети по отделно тези стилове нямат нищо общо.

Хесус Ел Кийо, който също е част от групата разказа какво го е довело в България и го е накарало да остане тук:

Аз дойдох в България във връзка с Институт "Сервантес“. Дълги години свирех като перкусионист в Мадрид най-вече, но не свирех латино, а свирех фламенко. Пристигнах тук, запознах се с Ире. Тя имаше свой музикант перкусионист в нейната група, но търсеше друг стил, друг начин да създава музика. Влюбихме се и така ми даде възможност да опозная по-добре кубинската музика, латино музиката, така че сега свиря както фламенко, така и латино музика.

Цялото интервю с Ире Васкес, Хайме Надал и Хесус Ел Кийо можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна