Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна поредното дело срещу бившия директор на НРС Кирчо Киров

Кирчо Киров
Снимка: БГНЕС
Телевизионно интервю от 2014-а година изправи за пореден път на подсъдимата скамейка бившия шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров. Разследването срещу него, за което медиите научиха едва днес, е по сигнал на наследника му на поста Драгомир Димитров и е за разгласяване на държавна тайна. Делото беше засекретено от съдията от Софийския градски съд Ани Захариева.

В интервюто Киров разказал за документ, свързан със заловения с хероин българин в Иран, който беше осъден там на доживотен затвор за наркотрафик и след това беше върнат в България:

Това е един документ с най-общо съдържание, който два месеца след като аз съм говорил по телевизията, му е изтекла класификацията, уточни Киров.

За него това е дело №2. По първото за присвояване на 5 милиона лева има висяща 10-годишна присъда от военен съд. По третото - оправдателно от районния:

В което ме съдят за това, че съм пътувал с бизнес-класа.

Четвъртият му обвинителен акт отново за милиони присвоения е върнат на прокуратурата.

Това е част от войната, която днешното ръководство на НРС води срещу мен и моето семейство, обобщи по повод устойчивия си статут на обвиняем и подсъдим Кирчо Киров. И предположи, че е на прицел заради честите си публични коментари. Такъв направи и днес по повод сигналите за намеса на Турция в българските избори. Призна, че по тази линия се е работило и по негово време:

Нямам предвид да са се месили както сега чрез техни министри. Казвам само, че получавахме информация, че турските власти манипулират изселническите дружества без да уточняват в каква посока. За мен обстоятелството, че това се случва в предизборна обстановка означава, че е свързано с изборите.


Още детайли чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна