Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Произведено от хора с увреждания излагат на еврофорум в Пловдив

Снимка: БГНЕС

От утре до 2-и април в Пловдив ще се проведе Шестият европейски форум за социално предприемачество. Продукти ще представят повече от 100 социални предприятия от 16 страни.

Над 50 милиарда евро е годишният оборот на предприятията, в които са заети основно хора с увреждания - сочат данните на Европейската конфедерация на производствените кооперации и социални предприятия, която обединява 25 национални федерации от 16 държави.

Стилиян Беласопулов, председател на Националния съюз на трудово-производителните кооперации, обясни:

Ще има много силно представяне на детски дрешки и продукти, ще има биопродукти, биоземеделие, хранителни продукти.
   
Някои от трудово-производителните кооперации на хората с увреждания имат договори със среднообразователни училища и шият униформи за учениците. Веска Събева, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания припомни, че в центровете и защитените жилища за хора с увреждания е застъпена трудовата терапия и арт терапията:

Тези хора са полезни и могат да бъдат използвани с целия капацитет, който имат.

690 000 са хората с трайни увреждания, от тях 407 880 лица са в пенсионна възраст. Едва 1.7 на сто от хората с увреждния са били включени в програмите за осигуряване на заетост. 

Всяка фирма може да се регистрира в Агенцията за хората с увреждания и да получи правото да използва знака "Произведено от хора с увреждания".

Освен труднодостъпната среда за хората с увреждания, заплащането в някои от трудово-производителните кооперации е под минималната заплата, коментира Стилиян Беласопулов.

Още по темата - в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна