Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Златева:

До юни трябва да е готов проектът на програма за българското председателство на Съвета на ЕС

Деница Златева
Снимка: БГНЕС

До юни трябва да е готов проектът на национална програма за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщи вицепремиерът Деница Златева. Окончателният вариант на документа ще бъде готов в навечерието на самото председателство, което започва януари догодина.

Приоритетите на българското председателство ще бъдат консултирани с максимално широк кръг от обществото, обясни вицепремиерът Деница Златева.

Защото е от ключово значение постигането на максимално широк консенсус относно темите и въпросите от този национален контекст, които да изведем като приоритети.

Дебатите за следващия финансов период за Европейския съюз ще започнат по време на българското председателство. Бялата книга на Жан-Клод Юнкер също ще бъде във фокуса на вниманието.

Защитаваме позицията, че ЕС трябва да запази своето единство, интеграция, че не може за сметка на други политики на заден план да останат регионалното сътрудничество и кохезионната политика.

Златева допълни, че България ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз в ключов момент от преговорите за излизането на Великобритания. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени