Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският издател и колекционер Жан-Мари Дона

БНР Новини
Жан Мари Дона
Снимка: личен архив

"ПУК!" е платформа за представяне на фотокниги с библиотека и поп-ъп книжарница, основана от Никола Михов, Тихомир Стоянов и Росен Кузманов. Целта на платформата е да създаде среда за популяризиране и издаване на фотокниги в България, като си сътрудничи с автори, издателства и фестивали в областта на фотографските и независимите издания.
Френският колекционер, издател и автор на фотокниги с „намерена фотография“ Жан-Мари Дона, беше специален гост на третата среща на платформата за фотокниги “ПУК!”. Той представи част от колекцията си наброяваща над 20 000 фотографии, които събира в продължение на близо 30 години като ги изнамира по архиви, антикварни магазини и битаци по време на своите пътувания. В неговите проекти, тези анонимни наглед обикновени фотографии, придобиват нов артистичен смисъл.
Жан Мари Дона е роден в Париж през 1962 година. След повече от 30 години в издателския бизнес, през 2005 г. създава Innocences - свое издателство за фотокниги (www.innocences.net). Част от неговата колекция с намерена фотография е показвана по време на фестивала Rencontres d’Arles през 2015 и публикувана в някои от най-престижните издания като The Guardian, Der Spiegel, Le Monde, Huffington Post, Vice и Vogue.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени