Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира кампанията за първата многопрофилна университетска детска болница у нас

Снимка: БГНЕС

Педиатричната асоциация и асоциация "Родители" ще открият довечера кампанията за построяване на първата многопрофилна университетска детска болница, наречена "Детски здравен парк". България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма национална педиатрична болница.

Идеята за построяването ѝ е отдавна. Първата копка е направена през 1978 година на територията на Александровска болница. Издигнат е частично корпус, който е изоставен вече.

Цветанка Брестничка, председател на Асоциация "Родители", каза:

Към този момент нямаме отговор нито точно как ще изглежда болницата, нито точно къде ще се намира. Тепърва трябва да се създаде концепция, която да отговаря на нуждите на всички хора. Със сигурност това няма да бъде евтин проект и той няма да може да се случи единствено през фондонабирателна инициатива. Това е нещо, което ще ангажира и държавата, и други източници за финансиране. Този скелет, който стои в двора на Александровска болница, е огромен, недостроен. Оценката е, че той не може да бъде използван и по-скоро трябва да бъде разрушен, защото не е безопасен.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени