Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Халаф: Предишните решения на ООН при химически атаки в Сирия не бяха изпълнени


Има атака с химическо оръжие в Сирия, но не се знае кой го е използвал, заяви в предаването "Нещо повече" журналистът Мохамед Халаф:

Със сигурност има такава атака, не е сигурно обаче дали режимът на Башар Асад е използвал химическото оръжие. Но нека да припомним на хората, че преди това имаше много такива атаки, установено беше тогава, че сирийският режим е използвал такова оръжие. Имаше някакви резолюции, решения, обаче не бяха изпълнени.

Той обясни какво според него ще се случи сега на спешното заседание на Съвета за сигурност по темата:

Зависи от това каква позиция има Русия в Съвета за сигурност, дали тя ще пусне да излезе негово решение срещу Сирия. Съмнявам се, защото досега те не са допуснали такова нещо да се случи.

Халаф коментира и станалото в Санкт Петербург:

Играта за подялбата на Сирия и ново преначертаване на Близкия изток не е преставала от 6 години За съжаление, колкото са разделени геополитическите сили, толкова по-голям живот ще има "Ислямска държава" и такива организации, които могат да стигнат навсякъде, както видяхме в Санкт Петербург и колко жертви има. Русия, която се намесва в Сирия и Путин праща своите самолети и военни части там, като казва, че това ще пази Русия от джихадистите, но така или иначе той не можа да я опази от това.

По отношение на американската политика в Сирия, Мохамед Халаф каза:

Проблемът на Тръмп и неговата администрация е, че те нямат яснота какво да правят. В момента единственото нещо, от което се интересуват Съединените щати и Тръмп, не е уреждането на тази криза политически. Генералите, които в момента са около Тръмп, те искат по-бързото ликвидиране на "Ислямска държава". Това ние го виждаме в Ирак в момента, масирани атаки срещу Мосул, до такава степен, че преди няколко дни при атака на американската авиация бяха убити много цивилни граждани. Тъй че ние ще бъдем свидетели на такива действия, докато свърши тази епопея, така да се каже, защото сега се очертава страшна битка за Ракка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна