Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

П. Симеонов: По-вероятно е да бъде сформиран кабинет между ГЕРБ и Обединените патриоти

К. Методиев: Мажоритарните избори са изключително опасни за България

Снимка: БГНЕС

Трудно, но по-вероятно е да бъде сформиран кабинет между ГЕРБ и патриотите, каза в "Неделя 150" политологът Първан Симеонов каза, че:

По-вероятно е да бъде сформирано правителство между ГЕРБ и Обединените патриоти. Не мисля, че това ще е толкова лесно, защото патриотите, особено някои техни представители, имат доста твърди искания, освен това в такива преговори патриотите са длъжни да си вдигнат и малко цената, защото те знаят, че без тях няма как да стане, т.е. те трябва да се опитат да вземат максимума. И не вярвам да е толкова лесно, защото трябва да се измисли някаква формула, в която патриотите хем да участват, хем да не им личи. Моите очаквания са, че ако такъв кабинет бъде създаден, той ще има сравнително висок кредит на доверие, защото това се харесва на хората. В дългосрочен план обаче това ще бъде правителство на застоя – няма да се правят реформи.

Според политолога Калоян Методиев не се търси вариант за кабинета за четиригодишен мандат:

Четири години е прекалено оптимистично да го мислим към днешна дата. Проблемът идва от Бойко Борисов – той се страхува да остане насаме с патриотите в едно управление – след тези две седмици съм почти сигурен в това нещо. Именно заради това той търси разговори с БСП и с ДПС, изпрати им писма, той е инициатор на диалога – понеделник има среща с БСП, вторник – с ДПС.

Методиев коментира и един от препъникамъните пред бъдещия кабинет – мажоритарния вот. Цялата гилдия от социолози, политолози и коментатори, се обедини около едно мажоритарните избори са изключително опасни за България, каза той:

Ще доведат до изкривяване на политическия процес, концентрация на власт, сепаратизъм – само негативни явления. Почти няма колега, да не кажа никой, който да е казал нещо положително за въвеждане на чист мажоритарен вот. Политиците са там, за да ни водят нанякъде като общество, да търсят консенсус и да се върви на компромис, иначе при тази ситуация – абсурд да мръднем напред, влизаме в някакъв популизъм, който ще бутне държавата.

Методиев коментира още и отношенията президентство  правителство:

Ако не се възстанови официално някакъв диалог, на публично ниво, между президентството и правителството, ще имаме проблеми. Другият вариант е да имаме два центъра на властта, които да си опонират – това ще е най-лошият сценарий.


В звуковия файл можете да чуете интервютата на Явор Стаматов с Първан Симеонов и с Калоян Методиев.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.