Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Чуков: Американските удари по Сирия бяха за вътрешна употреба и знак за Китай

Мира Майер: Сирия е политическо тресавище, изходът от което е по-труден от войната в Ирак

| обновено на 10.04.17 в 16:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се до една година "Ислямска държава" да претърпи изключителни загуби и в момента върви евакуиране на бойците. Една част от тях отиват в Египет, за друга част се приема, че добро място е Либия. Има и анализатори, които прогнозират, че друга част ще се настани тук, на Балканите, сред мюсюлманските общности. Това обясни геополитическият анализатор Боян Чуков в интервю за предаването "12+3". Като определи Египет като ключова страна, той допълни:

Президентът не е изгоден за радикалните ислямисти и в случая имаме политика на дестабилизиране на страната. Ударите се нанасят точно в момент, когато предстои курортният сезон.

След смяната на властта в Кайро и идването на власт на сегашния президент в Катар са силно разочаровани, посочи още анализаторът. Причината е, че Катар финансира "Мюсюлмански братя", а сегашният египетски държавен глава е свалил от власт предишния, който бил представител на "Мюсюлмански братя". Боян Чуков не изключи известно активизиране на съответните структури от страна на Катар.

Боян ЧуковСпоред Чуков развитието на събитията в Египет е логично следствие от проведените няколко успешни акции на египетските силови структури срещу "Ислямска държава".

Коптите са голяма общност в Египет. Винаги при засилване и активизиране на радикалния ислям в Египет коптите са една от приоритетните цели. 

Опасност от драматичен развой на събитията в Близкия Изток няма, но започва да се създава конфликтен потенциал, коментира експертът. 

Чуков подчерта, че изстреляните 59 американски ракети в Сирия са били за вътрешно ползване, за вътрешния пазар, а от друга страна това е било знак по отношение на Китай, макар и направен изключително нескопосано:

Това беше донякъде нагласено за срещата на Тръмп с китайския президент. Ако не беше случаят с химическото оръжие, щеше да има друг повод и това пак щеше да се случи.

Експертите знаят, че не става дума за зарин. Тези, които са се докоснали до него, след минута умират, а вие видяхте кадри с хора, които обгрижват потърпевшите от химическата атака. Ако е вярно, че на това летище, към което бяха насочени ракетите, има склад, никой няма да бомбардира склад със зарин с риск целият регион да бъде поразен. Става дума за съвсем нов отровен газ, съвсем нова разработка и който се произвежда в една от големите страни в Западна Европа. Това не може да бъде в резултат на възможностите на сирийците. 

Неслучайно Сирия е определяна като политическо тресавище, в което не бива да се затъва и от което изходът е много труден. По-труден, отколкото беше войната в Ирак, това каза преподавателят в Нов български университет доц. Мира Майер в предаването "Нещо повече".

От своя страна журналистът и арабист Красимир Янков изтъкна, че светът е прекалено затънал в сирийския проблем и има прекалено много фактори в тази война, които ще попречат на по-широка  договореност за разрешаването му. По-скоро предстоят стъпки за туширане на напрежението и безпокойството от изострените отношения между двете големи сили - САЩ и Русия, прогнозира той:

И двамата лидери (Тръмп и Путин – бел. ред.) в момента имат вътрешнополитически проблеми, които могат да разрешат временно, докато намерят по-дългосрочно решение, чрез тази ескалация и посочване на външния враг. Владимир Путин и Доналд Тръмп в своята импровизация и този подход към международните отношения си приличат.  

Различните мнения чуйте в звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна