Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Египет обяви въвеждането на извънредно положение за срок от три месеца

| обновено на 10.04.17 в 08:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси обяви въвеждането на извънредно положение за срок от три месеца. Повод за това станаха двата терористични атентата срещу християнски храмове, извършени в неделя в градовете Танта и Александрия, при които, по последни данни, са загинали най-малко 46 души, а над 100 са ранени. 

Атентатът в Александрия беше извършен по време на литургия за Цветница, водена от Коптския патриарх Тауадрос Втори, който остана невредим. И в двата града бяха открити и бомби, които бяха обезвредени. Отговорност за нападенията пое "Ислямска държава“, като джихадистите предупредиха за бъдещи атаки. След терористичните актове египетският президент обяви по телевизията, че ще бъдат предприети серия от стъпки. Първата е въвеждането на извънредно положение. За това обаче според конституцията държавният глава трябва да поиска одобрението на парламента до една седмица, отбелязва Франс прес. Президентът обяви и създаването на Висш съвет за борба срещу тероризма.

Това е поредното нападение срещу религиозното малцинство и предизвикателство за президента ал-Сиси, който обеща да защитава християните като част от кампанията си срещу екстремизма:

Силите за сигурност ще увеличат усилията си за залавяне на нападателите и престъпниците и тези, които стоят зад тях, за да бъдат наказани. Взехме решение за създаването на висша комисия за борба с тероризма и екстремизма в Египет. Тя ще бъде сформирана със закон, чиято цел ще бъде да даде на комисията власт да разрешава изпълнението на всички необходими действия за контролиране на ситуацията.

Съветът за сигурност на ООН решително осъди терористичните нападения срещу църкви в Египет, извършени по време на богослужения за Цветница. Съветът определи атаките като чудовищни и долни и изрази съболезнования на семействата на жертвите, а също и на народа и правителството на Египет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени