Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ качество храна ли консумираме

Защо приемаме прилагането на двоен стандарт за нещо нормално

"Второкачествени храни за второкачествени хора". С подобни заглавия много издания от Източна Европа алармираха за установени разлики в качеството на храните, които се предлагат от производители за потребителите в различните страни на Европейския съюз.

Оказва се, че „Европа на две скорости“ я има, и то не от днес или от вчера. Въпросът е, защо се приема като нещо напълно в реда на нещата? Проблемът не е нов. Повдиган е през 2011 г. от организации за защита на потребителите, които алармират, че някои продукти се продават в държавите, приети след  2004 г. в ЕС, с по-ниско качество, отколкото на Запад. Поводът за недоволството са тестове, проведени в Словакия, които са установили разлики в някои храни.

Двойният стандарт се крие е прилагането на различни етични принципи спрямо различни хора или ситуации. Това е термин за обозначаване на дискриминационен подход към правата на етнически групи или държави. Зам.-главният редактор на издание „Your Active” - журналистът Георги Готев разкри пред Радио София подробности по отношение на двойния стандарт. Чуйте.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени