Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект ще бъде най-хубавото или най-лошото нещо, което ще се случи на човечеството

Стивън Хокинг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световноизвестният британски физик Стивън Хокинг сподели своите надежди и страхове относно възхода на изкуствения интелект на церемонията по откриването на Световната конференция за мобилния интернет в Пекин, предаде Ройтерс:

Вярвам, че възходът на мощния изкуствен интелект ще бъде най-хубавото или най-лошото нещо, което ще се случи на човечеството. Не знам кое от двете ще е, но трябва да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че бъдещото му развитие ще е в наша полза и на околната среда.

Стивън Хокинг отбеляза, че ползата от технологиите е също толкова важна, колкото и проучванията за избягване на потенциални рискове:

Вярвам, че потенциалните ползи от създаването на интелект са огромни. Вероятно с инструментите на новата технологична революция ще можем да поправим някои от вредите, нанесени на природата от индустриализацията. Трябва да изиграем своята роля за това следващото поколение да има не само възможността, но и решителността да се заеме с наука на ранен етап. Така те ще могат да достигнат потенциала си и да създадат един по-добър свят за цялата човешка раса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени