Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поклоннически пътепис с Валери Яков и Красимир Кушев

БНР Новини
Снимка: tourfilm-bg.com

Предаването е едно своеобразно пътешествие от Адриатика до Преспа с помощта на директора на Регионалния център на БНТ в Благоевград Валери Яков и колегата Красимир Кушев, който също се труди там. Осъществихме радиомост Благоевград – София и аз с удоволствие се обърнах към тях с думите „здравейте, приятели”. Позволих си това фамилиарно начало, защото години наред сме работили заедно, те са създали над 25 филма, излъчени в някогашната рубрика „Атлас” на Българската национална телевизия.
Повод да ги поканя е наскоро завършилият във Велико Търново фестивал „На източния бряг на Европа”, на който техният филм, озаглавен „Поклоннически пътеписи” получи първа награда за документален филм в категория „Вяра и традиции”. Това е едно пътуване по земите около Преспанското езеро (днес извън границите на България), което ни дава възможност да се убедим колко дълбоки и жизнени са нашите корени. Главно постижение на този филм е откриването на малко известни факти от българската история.
Чуйте това предаване, за да научите повече за надписа в Балша (Албания), където е покръстен цар Борис? За град Елбасан и култът към Йоан Владимир, титулуван като Цар Български (владетел на Дукля (Черна Гора) и зет на Самуил) съпруг на Теодора-Косара), за уникалните скални манастири, църкви и параклиси по бреговете на Преспанското езеро?
За надписа на Самуил в памет на неговите родители? И там ли е неговият гроб? Как плячкосването на Преспа от викингите полага началото на град Осло? И още, и още...




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна