Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старинен часовник върху театъра отмерва времето на плевенчани

Снимка: Латинка Светозарова

Върху сградата на Драматично-кукления театър "Иван Радоев" в Плевен вече работи възстановеният часовник на кулата. Стрелките са старинен тип, циферблатът - с меден корпус и римски цифри. Цифербалтът е уникален със своята старост, с орнаментите по него, обяснява директорът на театъра Василев Василев:

Старинен часовник, на най-подобаващото място - върху камбанарията. Това е идея, която реализирахме в рамките на близо година заедно с Димо Дешев и голяма група плевенски благодетели. Тази кула е била проектирана с прозорци, а впоследствие е бил поставен часовник. При встъпването ми в длъжност установих, че на това място има само меден циферблат, а няма механизъм. В крайна сметка такава красива, емблематична сграда, трябва по свой начин да отмерва времето на плевенчани. За мен е чест, че намерихме най-добрия майстор в България, а плевенчани могат да поглеждат по-нависоко и да знаят, че някой горе им отмерва времето.

СнимкаСградата на театъра отваря врати на 25 ноември 1894-а година. Преживяла е няколко пожара и преустройства, но е запазила европейското излъчване, замислено от създателя й - австрийския архитект от чешки произход Гаварда.

Още за възстановената градска забележителност слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна