Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Депутати от "Воля" и "Патриотичния фронт" също подкрепят промените в ГПК

Мая Манолова
Снимка: БТА

Промените - ограничения за частните съдебни изпълнители, монополите и фирмите за бързи кредити събират сериозно мнозинство от различни парламентарни групи. Това каза омбудсманът Мая Манолова в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт". Манолова изрази надежда БСП да внесе нейните предложения идната седмица, както по-рано заяви, че ще направи лидерът на партията Корнелия Нинова.

След представянето на законопроекта в парламента подобно желание заявиха и депутатите от "Воля". Депутатите от "Патриотичния фронт" участваха активно и в разработването на текстовете. В предния парламент те бяха вносители на този законопроект, който, за съжаление, така и не стигна до пленарна зала, но сега се събира сериозно мнозинство от различни парламентарни групи, така че се надявам, че работата по този законопроект ще започне много бързо.

Това е важно не за мен като вносител или омбудсман, а за българските граждани, които са обект на произвол от страна не само на частни съдебни изпълнители, а на монополни дружества, на банки, на фирми за бързи кредити.

Омбудсманът изрази и готовност за уточнителни предварителни разговори и с парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС:

Готова съм заедно с гражданските организации с експертите, които участваха в неготовото изработване, да проведем срещи с всички парламентарни групи, за да обясним, в случай че не е ясно на някои от народните представители, че този проблем няма цвят, не е партиен и тормози живота на редовите български граждани.

В законопроекта се предлага длъжникът да може да обжалва оценката на недвижимия имот, защото сега е един безпомощен наблюдател, изтъкна Манолова. Предлага се да не може да се състои и съдебен процес, без подсъдимият да е надлежно информиран за това, както и възможност гражданинът "да си спести срещата с частен съдебен изпълнител", като се задължат кредиторите да посочат банкова сметка, на която длъжникът да може да плати дължимата сума, без допълнителни разноски.

Особено в случаите с малки дължими суми Мая Манолова е на мнение, че и таксите на съдебните изпълнители следва да бъдат намалени. Тя посочи, че за четвърти път внася такива промени.

Колкото и справедливи, необходими и жизненоважни за гражданите да са тези промени, колкото и да твърдят депутатите, че осъзнават това – в момента, в който влезе в комисия или в пленарна зала, кулоарите на парламента се изпълват с частни съдебни изпълнители и техните лобисти, с представители на банковия сектор, защото предлагам промени и в прословутия чл. 417, така че да не може банка да си извади изпълнителен лист срещу гражданин, ако той възрази, тоест да спре да бъде съдът просто секретарка на банката...

Винаги това лоби - на монополните дружества, частни съдебни изпълнители, банки и изобщо финансови институции, намира своите проводници и приемането на законопроекта става невъзможно.

Годишно, частните съдебни изпълнители събират около 1,5 млрд. лева, изтъкна Манолова и призова хората сами да сметнат размера на удържаните пропорционални и прости такси. Манолова очаква и опити работата ѝ да бъде дискредитирана.

Мая Манолова изтъкна, че не участва в задкулисни договорки и припомни, че е оповестила същността на своя разговор в ЦУМ по покана на ръководството на БСП, веднага след провеждането му преди кандидат-президентската кампания.

Интервюто с Мая Манолова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени