Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Захариева: Иска ми се да ни води любовта към Бога, а не страхът

Надежда Захариева
Снимка: БГНЕС
Представяме ви Надежда Захариева. Много хора свързват името й с това на съпруга й Дамян Дамянов. Но тя е и автор на около 20 стихосбирки, както и на няколко романа. Първото си стихотворение тя написала на първата си класна работа по литература в 8-и клас. Задачата била да размишляват върху образа на българската в „Изворът на белоногата“ на Петко Славейков. Чудела се какъв увод да напише за темата и в един момент текстът излязъл във вид на стихотворение.

Надежда Захариева разказва, че се е научила да чете преди да тръгне на училище. В първи клас й било скучно, защото вече можела да произнася думичките, които останалите сричали и затова била наказвана да седи в ъгъла на класната стая с гръб към останалите.

Най-яркият спомен от юношеството й е когато се наложило да отиде на връчване на дипломите в училище без обувки, защото родителите й нямали пари да й купят. Образът на момиченцето, на което му се искало да потъне в земята от срам, защото е босо, стои непокътнат в душата на Надежда Захариева и я държи в напрежение и досега.

Надежда Захариева казва, че не се уповава на Исус Христос, а се старае да се учи от него. Избрала го е за духовен водач, който да я учи на смиреност, толерантност и любов към човека. По думите й в Библията се проповядва много страх от Бога, а много по-добре би било човешките действия да се обуславят от любов към Бога, а не от страх. Най-малкото, защото според психоаналитиците страхът обикновено рецидивира в омраза.

Днес, вече на 72 години, няма нужда от почивка, казва тя и признава, че времето никога не й стига.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени