Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба разказва за приноса на чехите в изграждането на новата българска държава

На 16-и май в 17.30 часа в зала „Архиви“ на Държавна агенция "Архиви" ще бъде открита документалната фотоизложба „Българските чехи“, съвместна проява на Българската телеграфна агенция и Държавна агенция „Архиви“.

С фотоси и документи експозицията проследява участието на чехи в изграждането на възстановената българска държава и се представя за първи път в България.

В интервю за предаването "12+3" преди откриването на изложбата директорът на БТА Максим Минчев обясни:

От историята знаем, че чешки държавници, интелектулци, хора на изкуството, градинари, специалисти от различни области, идват от Австро-унгарската империя в следосвобожденска България, за да подпомагат индустриалното, културното и духовното развитие на нацията ни. Те идват в България и полагат началото на съответните области в нашата страна. Основоположник на българската историографска  наука е Константин Иречек, основоположникът на българската археология е Карл Шкорпил, същото можем да кажем за хората, които са основали съвременната българска живопис - това са Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, основата на българската архитектура също е положена от чехите. Това са сто души, които идват в различни периоди в България и слагат началото на тези дейности.

Експозицията съдържа богат снимков и текстови материал на български и чешки език с информация за живота и делото на чешките интелектуалци, хора на изкуството, градинари и специалисти от различни области, дошли от Австро-Унгарската империя в България след Освобождението и подпомогнали институционалното изграждане, културното и духовно развитие на нацията в края на 19-ти и началото на 20-ти век: д-р Константин Иречек, Иван Мърквичка, братята Карел и Херман Шкорпил, братята Георги и Богдан Прошек, Антонин Колар, Антон /Антонин/ Новак, Иван Буреш, Вацлав и Лудвиг Стрибърни и др.
Изложбата е израз на благодарността към тези невероятни хора и на желанието да се припомни какво са направили те за България.

Малцина от младите българи днес знаят например, че в Централните католически гробища в София почиват братята Прошек, изградили едни от най-забележителните архитектурни паметници в столицата: Орлов и Лъвов мост, Бирената фабрика и бирарията "Дълбок зимник".

Братята Прошек толкова са обикнали България, че Иржи си сменя името на Георги, а Теодор на Богдан, разказва кураторът на изложбата Иво Хаджимишев.

Изложбата може да бъде видяна до 4-и юни. С нея ДА „Архиви“ ще се включи в Европейската нощ на музеите и галериите на 20-и май.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна