Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралица Петрова: Културата е като филтър на едно общество

Ралица Петрова
Снимка: Ани Петрова, БНР

За мен винаги е било важно да разкажа една човешка история. Това дали се случва в България, или на Филипините – имаме подобни проблеми. Общочовешките проблеми се разбират от други култури. Това каза режисьорът на "Безбог" Ралица Петрова в предаването "Преди всички". Филмът беше показан на много фестивали, сред които в Стокхолм, Локарно и Сараево. Лентата грабна и голямата награда "София – град на киното" на 21-вия "София филм фест".

След като "Безбог" излезе, около година по-късно излязоха подобни случаи в пресата – на медицински сестри, които опияняват възрастни хора в хосписи и дефакто ги ограбват. Интересуваше ме да разкажа история за човек, който, за да оцелее, е принуден да живее срещу интуицията си, срещу съвестта си – кое е правилно... и да видим докъде би стигнал един такъв живот, сподели Ралица Петрова:

Човек и с малко може да живее достойно, но понеже средата до голяма степен ни определя и ни влияе, ролевите модели са чалгарство, бизнесмени, коли... Всичко това е свързано. Има и примери за бедни държави, не по-богати от България, но които водят достоен живот.

Кадър от филма Ралица Петрова коментира доминирането на комерсиалното кино:

Смилат се лесно. Не се мисли. Отиваме в мола, купуваме килограм пуканки и отиваме на кино, уж за да не ни натоварва. Мен Гогол, да речем, не ме натоварва. За мен културата е като филтър на едно общество. Ние самите, като културни дейци и артисти, сме отговорни – да работим и да създаваме изкуство, което е безкомпромисно, силно въздействащо, не с търговска цел. 

В момента Ралица Петрова развива два свои нови проекта и продуцира късометражен филм на младия режисьор Слава Дойчева.

Цялото интервю на Диана Дончева с Ралица Петрова слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!