Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приета е Програмата за управление на качеството на въздуха в София до 2020-а

Снимка: БГНЕС

Мерките, които ще вземе Столичната община за повишаване качеството на атмосферния въздух в града, бяха сред основните точки в дневния ред на Столичния общински съвет.

Местният парламент на София прие Програмата за управление на качеството на въздуха до 2020 година след близо два часа дебати. Различни мнения бяха изказани по темата, но в крайна сметка общинските съветници се обединиха, че когато е необходимо, трябва дори да бъде въведен безплатен градски транспорт - мярка, която засега още не е ясно кога ще се реализира.

По-често миене на улиците, модернизация на обществения транспорт, развитие на електротранспорта са част от другите мерки, които ще бъдат взети за ограничаване на замърсяването на въздуха.

Столичната община ще настоява да бъдат приети законодателни промени за въвеждане на еко стикери за автомобилите. Предвижда се и безплатен градски транспорт, в дните, в които въздуха е най-замърсен, посочи кметът Йорданка Фандъкова:
Едва ли всички хора с автомобили ползват автомобили, защото им е платен транспорт, така че аз лично не очаквам голям ефект от тази мярка, но сме я заложили, за да имаме възможност да я обсъдим, да я проучим.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна