Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Рохани беше преизбран за президент на Иран

| обновено на 20.05.17 в 19:06
Хасан Рохани
Снимка: БГНЕС

Иранският президент Хасан Рохани е преизбран за втори мандат, съобщи вътрешното министерство на Ислямската република. Рохани е спечелил 57 процента от гласовете на президентските избори, сочат резултатите при преброени 99,7 на сто от бюлетините.

От 41,2 милиона подаде гласове Рохани е получил 23,5 милиона, обясни иранският вътрешен министър Абдолреза Рахмани Фазли по държавната телевизия.

Той уточни, че резултатите са окончателни и че за опонента на Рохани Ебрахим Раиси са гласували 15,8 милиона души.

Хасан Рохани обяви, че ще изпълни обещанията си за създаване на по-свободно общество и за подобряване на икономиката в Ислямската република. Иран е велика държава. Вие сте истинските победители от изборите... Ще остана верен на ангажиментите си към вас, написа Рохани в социалната мрежа "Туитър". Това беше първата реакция на Рохани, след като беше преизбран за президент на Иран. След това е реч, предавана на живо по държавната телевизия Рохани заяви, че резултатът от президентските избори в Иран показва готовността на иранците да общуват с международната общност. Според него иранците са отхвърлили призивите на неговите опоненти за спиране на реформите в Ислямската република. Посланието на нашия народ беше много ясно. Иранците избраха пътя на ангажиране със света, далеч от екстремизма, посочи Рохани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна