Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен театър в София – от Пекин до Париж

Тази година платформата „Световен театър в София“ ще има своето 11-о издание. Всъщност става въпрос за две събития - „Световен театър в София“, който включва събития от програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“, но понякога и различни спектакли, поканени специално за София.
Традиционно платформата залага на жанровото разнообразие – и тази година ще можем да видим от руска класика до т.н. „пекинска опера“ и съвременен танц от Европа и Азия. По думите на театроведа Асен Терзиев голямото европейско име в програмата тази година е на унгарския режисьор Виктор Бодо, който през 2016 г. получи Европейската театрална награда "Нови театрални реалности". На сцената Керестеш е едновременно и художник, и музикант, защото се грижи и за звуковата среда, разказва Асен Терзиев. Моноспектакълът „Дневникът на един луд“ на Тамаш Керестеш и под режисурата на Виктор Бодо ще можем да видим на 2 юни на сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов“.
Другият важен акцент в програмата тази година е Шекспировата трагедия „Ужасената душа: Макбет“, която е представена в традициите на така наречената "пекинска опера". Асен Терзиев обяснява, че не трябва да разбираме "опера" буквално , защото става въпрос за специфичен жанр, който съчетава драматично действие със зрелищна акробатика, пищни декори и дори бойни изкуства. „Ужасената душа: Макбет“ ще се играе на 3 юни на сцената на Народния театър „Иван Вазов“.
И още – за това кои спектакли попадат в селекцията тази година, за съпътстващите събития и за онова, което не трябва да пропускаме от 11-тото издание на „Световен театър в София“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна