Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският студент Георги Джаров спечели специалната награда на конкурс по архитектура в Италия

БНР Новини
Момент от награждаването на Георги Джаров.

Българският студент Георги Джаров спечели специалната награда на международен конкурс по архитектура организиран от Италианската асоциация за осветление с подкрепата на италиански университети по архитектура, областни и общински управи,сдружения на архитекти и водещи индустрии.
Под надслов Riprenditi la città (Възвърни града) в смисъла на светлината и нейното значение в градските условия свързани с вътрешната и външна архитектура и необходимостта от социално общуване, конкурсът се провежда за четвърта поредна година. В настоящото издание главни герои бяха младите хора, светлината и града. Кандидатите от Швеция, Швейцария, Казахстан, Япония, Китай, Италия и други страни, бяха разделени на три възрастови категории: до 18, 30 и до 35 години. Всеки един от тях трябваше да представи според регламента видео от 60 секунди на тема „Пространства и светлини” или както е цитиран Уилям Шекспир като мото на надпреварата „Любовта на младите хора не е в сърцето, а в очите” – мисъл в компанията на тази на Франц Кафка, която казва, че младостта е щастлива, защото има качеството да вижда красотата и който запази тази своя способност не остарява никога. Като добавим Стоян Михайловски, че „науката е слънце, което в душите грей”, картината от световната архитектурна университетска надпревара става пълна, излъчваща надежда и вдъхновение.
От 100 проекта, до финала стигнаха 19, а победителите са 9, от които само двама не са италианци. Награждаването се състоя в кметството на Флоренция и съвпадна щастливо с навечерието на празника на Българската просвета и култура, защото сред призьорите се оказа българинът Георги Джаров – студент по архитектура в Политехническия университет в Торино. Той бе отличен със специалната награда „Възпитаване на културата”. Неговият видеоматериал според журито „е ефикасен в своята оригиналност на вложеното послание: няма пространство без светлина, така както тишина без шум”. Наистина, Георги изтъква семпло значението на светлината в конкретен и преносен смисъл: празно тъмно пространство на фона на звук вълнообразно променящ се от невидими удари в тъмнината, като в търсене на изход за самия себе си… Тишина… Екрана осветлява с надпис: „Без светлина, пространството не съществува”. Изненадан и щастлив от успеха, Георги Джаров сподели за БНР значението на това международно признание към него:
Означава много за мен, защото съм участвал у в други конкурси по архитектура, но не съм печелил нищо. Победата сега ми даде възможност да разбера, че все пак качествата на всеки един от нас могат да бъдат оценени в един момент. За мен бе много важна идеята, която представих по мое виждане и то така, че тя се оказа достъпна и ясна за всички. Спечелването на конкурса ми дава нови сили и вяра в моите качества, което е важна стъпка към професионалното ми развитие. Дължа много на родителите си и част от успехът ми е техен. Във връзка с 24-ти май пожелавам на всички учащи се в България, да вярват силно в себе си, защото всеки един ще има своя момент на изява.
Георги Боянов Джаров от Пазарджик (България) – както го представя конкурса, е 25 годишен. Живее в Италия с родителите си от 15 години. От тях знае, че нищо на този свят не идва даром. Това опроверга сега поговорката на българи и италианци за вуйчото владика – т.е. и без него е също възможна светлината в живота.
Проект на Георги Джаров за подредба на музеи ще бъде изложен от края на този месец в Природонаучния музей в Торино.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна