Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Четири лапи" призова за оставки в Агенцията по безопасност на храните

Фондация "Четири лапи" призова за оставки в Агенцията по безопасност на храните заради прикриване на нарушенията и допускането на два незаконни развъдника за кучета във Варна.

В предаването "Хоризонт до обед" председателят на Фондация "Четири лапи" Явор Гечев изрази съмнения за корупционни зависимости в Агенцията:

Поне за мен това говори за поведението на служителите на агенцията на местно, но не само на местно, но и на централно ниво. Имайте предвид, при положение че има толкова много сигнали, няма начин поне половината от тези сигнали да не са стигнали до София, т.е. и в София има хора, които не са били заинтересовани от това да си свършат качествено работата.

Има съмнения и за престъпна схема за износ на животните в чужбина, каза още Явор Гечев. Според него това не е единственият случай, при който инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните не упражняват ефективен контрол:

Поведението на тази агенция през последните години е изключително тревожно и като контролен орган, и като институция, и именно затова ние настояваме или да се вземат мерки да се анализират проблемите в агенцията, да се направи щателна проверка като цяло на дейността на служителите на агенцията и да се мине към една дълбока реформа на тази агенция, или в противен случай, трябва да се върви към закриването ѝ като контролен орган, поне по отношение на хуманно отношение към животните.

От Агенцията по безопасност за храните отказаха участие в предаването "Хоризонт по обед".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени