Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Неева: Страдащите от множествена склероза са неразбрани и изолирани

Снимка: БНР

Лечението на множествената склероза върви съвместно с психологическа подкрепа, защото хората, страдащи от това заболяване, се чувстват неразбрани и изолирани. Това обясни в предаването "12+3" Даниела Неева от фондация "МС общество България". Според нея най-големият проблем е психологическият стрес след научаването за болестта, тъй като тя е свързана с най-разнообразна симптоматика и засяга и хора в най-активната им възраст.

Не можем да надмогнем това страдание, но бихме могли да бъдем разбрани, подчерта Неева и допълни, че пациентите с множествена склероза искат да бъдат част от обществото и да могат да работят.

Намирането на работа е труден процес, често сме неразбрани от работодателите, които възприемат множествената склероза като нещо изключително страшно, посочи още тя и акцентира върху факта, че липсата на работа изолира съвсем страдащите от това заболяване, които и без това биват възприемани като достатъчно различни:

Често пъти, за да се направи определено движение, човек да надмогне собствената си слабост, му трябват огромни усилия – да може да извърви няколко крачки, да не бъде смятан за пиян или за човек с някакви други отклонения…

Все повече и повече иновации се въвеждат при лечението в България. Навлизат пероралните форми, което облекчава страданията при инжектиране, има и нови лекарства, които въздействат добре върху симптоматиката на болестта, отбеляза Даниела Неева:

Въпросът е, че това засяга основно младите хора в началото на болестта, а за хората в напреднал стадий няма достатъчно грижа. А както знаем, стремежът е да се стопира или да се задържи нивото на инвалидизация.

Още за проблемите на хората с множествена склероза чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени