Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ отново предложи данъчни промени, с цел намаляване поляризацията на доходите

Снимка: БГНЕС

Любен Томев, който е главен икономист в КНСБ,  коментира в ефира на „Хоризонт“ предложенията на синдиката за въвеждане на необлагаем минимум за доходите у нас (до размера на МРЗ), както и за данък на финансовите транзакции от 1 на сто и данък „богатство“.

Предложението за тези фискални мерки е мотивирано от голямата поляризация на доходите, обясни Томев:

От гледна точка точно на това – на ширещите се неравенства в България, това е единият елемент, който е необходим, разбира се, успоредно с политиката по доходите на страната като цяло.

Това са два елемента, които са взаимно свързани, подчерта икономистът:

Затова ние започваме с политиката по доходите в нашите искания – за постигането на една догонваща политика и равнище на работните заплати, които в голяма степен  ще доведат до по-голяма удовлетвореност и повишаване на жизнения стандарт. И второ – една по-голяма справедливост в данъчната система и данъчното облагане.

Томев отбеляза, че след възприемането на плоския данък, повторно въвеждане на прогресивен данък върху доходите ще е трудно. Той коментира и други предложения на КНСБ, които предстои да бъдат обсъдени от социалните партньори, като призна, че не очаква те да бъдат лесно възприети от бизнеса.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени