Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската централна банка запази основната си лихва в рекордно дъно от 1,5%

На девето поредно заседание Австралийската централна банка запази без промяна рекордно ниския си основен лихвен процент на фона на сигнали за забавяне на икономическия растеж. На днешното заседание Управителният съвет на Резервната банка на Австралия (RBA), воден от нейния управител Филип Лоу, взе решение да запази непроменен основния лихвен процент в рекордно историческо дъно от 1,5 на сто, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари. За последно банката намали основната си лихва с 25 базисни пункта на заседанието си през август 2016-а година. 

Управителният съвет прецени, че запазването на настоящата парична политика на днешната среща ще бъде в съответствие с устойчивия растеж на икономиката и постигането на целта за нивата на инфлацията след време, се посочва в изявлението на банката.

RBA очаква забавяне на икономическия растеж през първото тримесечие на годината, но въпреки това прогнозира постепенното му възстановяване през следващите няколко години към нива от малко над 3 на сто.

Централните банкери също така отбелязват, че обезценяването на обменния курс на австралийския долар от 2013-а година насам подпомогна икономиката в нейния предходен период, последвал бумът на инвестициите в минно-добивната промишленост. Банкерите обаче допълват, че евентуално поскъпване на местната валута ще усложни този процес на пренастройване на австралийската икономика.

Трябва да се има предвид, че на 7-и юни Австралийското статистическо бюро ще представи данни за представянето на икономиката в началото на годината, като мнозинство икономисти очакват повишение на БВП с едва 0,3% през първото тримесечие.

Въпреки че основните прогнози на финансовите пазари са за запазване на основната австралийска лихва на ниво от 1,5% през настоящата година, икономисти и анализатори отбелязват за известно увеличаване на шансовете за намаляване на лихвената ставка на по-късен етап през годината.

Относно трудовия пазар, Австралийската централна банка посочи, че различните прогнозни индикатори сочат за продължаващо нарастване на заетостта в бъдеще, но в същото време растежът на заплатите остава нисък и това вероятно ще продължи още известно време.

Инфлацията се очаква да нарасне постепенно с оглед на по-нататъшното укрепване на икономиката.

Австралийската валута не реагира съществено на очакваното запазване на лихвените ставки без промяна, стабилизирайки малко под вчерашен 9-дневен връх от 0,7497 щатски долара. Еврото също остава под предпазлив натиск от продажби около 1,5050 австралийски долара - недалеч от 5-дневното дъно около 1,5016 нивото, достигнато по време на търговията в понеделник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени