Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Андреева: Необходимо е държавно решение след резултата от референдума в Трън

Снимка: БТА

Големият брой гласували за една от двете възможности на референдума в Трън, показва, че информационната кампания не е била задълбочена. Това посочи в предаването "Преди всички" Диана Андреева от Форум "Гражданско участие":
Информационният лист на Трън е наистина интересен, да кажа слабо. Ако отговорите с "да", значи сте против. Ако отговорите с "не", значи сте "за". Доста обръкващо. 

Много важно при референдумите е гражданите да знаят какви са последствията от техния избор, т.е. да имат обоснована и безпристрастна информация какво ще се случи, ако гласуваме "за" и какво ще се случи, ако гласуваме "против",
 подчерта Андреева,  тъй като много често при референдумите се взема някакво емоционално решение, базирано понякога и на манипулативна кампания, която си играе със страховете на хората. 

Хората показват отношение - 93 % е впечатляваща категоричност
, добави Андреева и посочи, че по казуса е необходимо да се проведат експертни дебати и да се вземе държавно решение.
По повод предстоящото допитване в Стара Загора за парка "Бедечка", Андреева смята, че има известно манипулиране още при самия въпрос: 
"Да бъде ли извършвано отчуждаване на частните имоти" - много експерти говорят за думата "отчуждаване", която по същество е една репресивна и категорично отблъсква хората.

Много е интересно и както пише в информационния лист - казва се точно колко пари ще даде общината при отговор "да", ако се отчуждят имотите, а при отговор "не" пише, че общината ще трябва да инвестира средства, но не се казва колко,
добави Андреева, която въпреки различните проблеми е на мнение, че провеждането на повече местни референдуми е една от възможностите за подобряването на цялостното участие в такъв тип гласуване. 
Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна