Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гам" на Ремарк – философия и приключения

Ранната творба разкрива непознатото лице на писателя

Фрагмент от корицата на "Гам"
Снимка: ciela.bg

Непубликуваният приживе роман на Ерих Мария Ремарк "Гам" ще се появи на българския книжен пазар.

Докато е жив, Ремарк не говори за тази своя ранна творба, споменава я единствено в писмата си до Марлене Дитрих. Тази версия на романа е редактирана от автора през 40-те години на XX век и върху ръкописа той отбелязва "първи роман", въпреки вече излезлия "Мансардата на бляновете".

Това е един наистина различен роман на Ремарк, той разкрива малко познато лице на този автор, когото повечето читатели познават от силно политически натоварените му антивоенни романи, обясни в предаването "12+3" редакторът Димитър Николов.

В "Гам" Ремарк си позволява да експериментира със стилове и идеи, затова за почитателите на Ремарк "Гам" би бил много интересно преживяване, подчерта Николов. Той определи "Гам" като философски роман, който сблъсква тези за смисъла на живота, страстта и любовта. Книгата може да се разглежда и като приключенски роман, тъй като ни отвежда сред екзотични пейзажи, в светове, които днес изглеждат твърде непознати – в пампасите на Аржентина, в Индонезия и в Китай, допълни редакторът.

От Венеция до Далечния изток Ремарк изследва трагизма на любовта и не­утолимата жажда за живот.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна