Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОИ ще праща индивидуални писма до всички бъдещи пенсионери

Уведомленията целят улесняването на пенсионното производство

За първи път от Националния осигурителен институт разпратиха уведомителни писма до хората, които през 2018 година навършват необходимата за пенсиониране възраст. Това вече е изискване, записано в Кодекса за националното осигуряване. В ефира на предаването „12+3“ разяснения по темата даде Любомира Язаджиева, директор на Дирекция „Пенсии“:

Уведомлението засяга само датата, на която лицето ще навърши изискуемата от закона възраст, но не и осигурителния стаж.

Тъй като всеки работещ има приблизителна представа за размера на своя стаж, полученото писмо има за цел да стимулира бъдещия пенсионер да започне да си търси необходимите документи, удостоверяващи стажа и осигурителния доход. Така когато дойде посочената в писмото дата, работещият може да подаде заявление за пенсиониране и вече ще разполага с всички необходими документи.

Ако в двумесечен срок от датата, на която лицето е придобило право на пенсия, то заяви своето желание да му се отпусне пенсия, тя ще бъде отпусната от датата на придобиване на правото. Ако лицето пропусне този двумесечен срок и по-късно представи документите си и заявлението си, пенсията ще бъде отпусната от датата на заявлението.

Необходимите документи са различни за мъжете и жените. НОИ разполага с данни за стаж и за доход от персоналния регистър за годините след 1997, но за периода преди това трябва да се набавят съответните УП-та.

Възрастта се увеличава всяка календарна година с по 2 месеца за жените и от 2018 година с по 1 месец за мъжете. Така че за 2018 година предвидената възраст за пенсиониране за жените е 61 години и 2 месеца, а за мъжете – 64 години и 1 месец.

Ако се окаже, че на работещия, навършил възраст за пенсиониране, му липсва стаж, могат да се закупят до 5 години.

От първи януари 2017 година лицето за един месец трябва да внесе вноска в размер на 86,48 лв. През 2018 година този размер ще е по-висок, защото е предвидено нарастване с един процентен пункт на размера на осигурителната вноска.

Всеки може да получи ПИК (персонален идентификационен код) от съответното териториално поделение на НОИ и с него да ползва индивидуалните услуги на сайта на института. Една от тях е възможност за изчисляване на прогнозен размер на пенсията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна