Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианското правителство със спешни мерки за спасяването на две банки

| обновено на 25.06.17 в 22:16
Снимка: БГНЕС

Италианското правителство прие указ за спасяване на две банки, застрашени от фалит, предаде Франс прес.

Близо 5,2 млрд. евро ще бъдат използвани за поддържане на капитализацията и укрепване на банковата група Интеза Санпаоло, която ще поеме здравия бизнес на Банка пополаре ди Виченца и на Венето банка, а още до 12 млрд. евро ще бъдат предоставени като правителствена гаранция.

Мерките, приети от правителството, са в пълно съответствие с правилата на ЕС за подпомагане на банки от националните правителства, увери премиерът Паоло Джентилони.

На пресконференция в неделя премиерът на Италия също така посочи, че двете банки ще стартират нормалната си работа в понеделник. Това означава, че още от понеделник клоновете на двете банки и техният персонал ще бъдат част от банковата група Интеза Санпаоло, като целта на взетото решение е да се избегне опасността от масово изтичане на депозити, което може да се отрази негативно върху цялата италианска банкова индустрия. Ситуацията с тези две банки достигна точка, която изисква тяхното спасяване, за да се избегне рискът от неконтролиран фалит, допълни той.

Европейската комисия съобщи тази вечер, че разрешава на Италия да спаси със 17 милиарда евро държавна помощ двете банки от областта Венето, застрашени от фалит, предаде Франс прес.

Икономическият министър на Италия Пиер Карло Падоан потвърди, че общите фондове, които ще бъдат "мобилизирани" от държавата, могат да достигнат сумата от 17 млрд. евро - близо три пъти над първоначалната оценка за рекапитализация с публични средства на изправените пред фалит банки.

Правителственият указ ще трябва да бъде превърнат в закон от страна на италианския парламент в рамките на следващите 60 дни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна