Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет са неохраняемите плажове край Балчик

Пет са официално неохраняемите плажни ивици в община Балчик за този сезон. Табели, предупреждаващи, че зоните са неохраняеми обаче, ще бъдат сложени на три плажа – на Тузлата, Робинзон 2,  както и 7-8-9. Причината да останат такива е, че няма кандидати за наематели, обясни Светлана Недева – специалист от общинската администрация.

Един от водените по списък е несъществуващ, т.нар. Овчаровски плаж, който бе затрупан преди години от свлачище и там сега е построена новата дамба. Другата крайбрежна местност Фиш – фиш няма автомобилен достъп, отново заради свлачищни процеси.

Всички ивици трябва да разполагат с информационни табели от Регионалната здравна инспекция, посочващи състоянието на плажа и водата.

Тази година от Областна управа ще бъде осигурен водно-спасителен пост на неохраняемия плаж 7-8-9 до курорта Албена, известен още като Фиш – фиш – нов, тъй като ивицата е посещавана. За да се стигне до нея със собствен транспорт обаче трябва да се премине през таксите на комплекса и най-вероятно това е причината да няма кандидати да я стопанисват. Преди години имаше още един подход, но прекъснат от свлачище.

Охраняемите плажове в община Балчик са проверени и са готови с оборудването, отговарящо на изискванията по наредбата за водноспасителната дейност, добави Светлана Недева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна