Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Стефанов: При много стари сгради в страната не са прилагани никакви сеизмични норми


Има стари сгради в страната, при които не са прилагани сеизмичните норми или сградите са отслабени след човешка намеса, обяви в предаването "Нещо повече" доц. Димитър Стефанов – ръководител на департамент "Сеизмично инженерство" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Институтът разработва методика за анализ, оценка и картографиране на сеизмичния риск у нас:

От гледна точка на нормативна база ние сме на възможно най-високото ниво.  Проблемът е обаче, че когато ще се оценява сеизмичният риск в цялата страна,  в тази оценка попадат не само новите сгради, а и съществуващите. Фактически там са проблемите, тъй като при съществуващите сгради, голяма част от тях, са строени по време когато или не е имало норми за сеизмично осигуряване, или нормите са били много стари, съответстващи на тогавашното развитие на техниката и на знанието.

В повечето случаи това е проблемът, че в определени части и на страната, предимно това се отнася за по-малките населени места, където хората са строили навремето къщи без да се спазват техническите изисквания за тогавашното време. В много случаи ако е имало проекти, то част от проектите не се изпълняват. Масово в страната се наблюдават едноетажни и двуетажни къщи с тухлена зидария, бетонни плочи, но липсват колони, липсват пояси и ето тези неща увеличават уязвимостта.

Като пример за отслабени сгради в резултат на намеса доц. Стефанов даде тези с избити първи етажи за магазини.

 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна