Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Здравко Попов: Кол успя да обвърже обединението на Германия с обединението на Европа

Изказване на руския премиер Медведев на европейската царемония в памет на Хелмут Кол
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият канцлер на Германия Хелмут Кол е голяма историческа личност защото, успя да обвърже обединението на Германия с обединението на Европа. Това заяви в предаването „Събота 150“ доц. Здравко Попов, президент на Института за публична политика, в коментар по повод кончината и церемонията по погребението на бившия германски канцлер в продължение на 16 години, наричан "обединителят на Германия".

Д-р Попов определи Кол като прагматичен и разумен човек и политик, „майстор на компромиса“, който не изразява екстремни позиции в Германия и в Европа и който е бил на висотата на ускоряващите се политически и икономически процеси в Европа, в Германия и между Изтока и Запада:

Той е представител на средната класа. Всяко действие, което правеше бе рационално, осмислено… Той имаше инстинкт да действа спрямо обстоятелствата в полза на Германия, на ХДС и на обединена Европа.

Никой не допуска, че обединението на Германия може да стане само за 11 месеца, а първоначалните прогнози са за период на дълги преговори за обединението, които могат да отнемат и 10 години, припомни Попов в анализа си за ролята на канцлера Кол за обединението на Германия.

Според президента на  Института за публична политика, който е и бивш дипломат, идеята за бързо съединение на двете германски държави се приема с резерви от Франция и Великобритания, но Кол успява да убеди двете държави да я приемат. Обединението на германците в Европа в различни исторически периоди е произвеждало както позитивни, така и негативни резултати за Стария континент и по тази причина има опасения, че обединена Германия може да активира мощта си, за да овладее света по силов начин. Тези опасения според Попов са характерни за военното и следвоенното поколение в Европа и в САЩ и Кол отлично разбира, че не може да представи пред Европа само идеята за обединение на двете германски държави.

Затова той обвързва обединението на Германия с обединението на Европа и по този начин успява да смекчи подозренията за опасност от нова голяма сила и да покаже, че е за европейска Германия, а не за германска Европа, което е сред основните политически постижения на канцлера според Попов.

Анализаторът изтъкна и ролята на Хелмут Кол за продължаването на курса на т. нар. „Ост политика“ на социалдемократа Вили Бранд, според който политиката на Германия към Русия трябва да бъде разумна и умерена. В кариерата си Кол е провел близо 20 срещи с Горбачов, като диалогът между Бон и Москва е започнал още през 1987 г., когато Ерик Хонекер е поканен в Бон и тактиката на Кол е била чрез източногерманския лидер да направи връзка с Горбачов, припомни доц. Попов:

С всяка следваща среща с Горбачов Кол повдига и разширява въпроса за обединението на двете Германии. Той разбира, че Съветският съюз има проблеми с икономиката и изхранването на населението и обвързва възможността за икономическа и хуманитарна подкрепа за Москва с обединението на ГДР и ФРГ, допълни Попов и отбеляза, че когато Берлинската стена пада на 9 ноември 1989 г. Кол е бил изненадан, но благодарение на своя прагматизъм и политически инстинкт успява да се възползва от ситуацията и разработва "плана от 10 точки", който чертае пътя за обединението на Германия.


Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени